12-03-05

De zaak Remmery : de bochten van het Blok

Lang geleden dat ik me op deze blog nog druk gemaakt heb over het Vlaams Blok. Zo lang dat ze intussen al van naam veranderd zijn, van inhoud (of toch weer niet) en de grootste partij van België zijn geworden volgens een peiling (of toch weer niet). Hoedanook, hoog tijd om nog eens een knuppel in het hoenderhok te werpen.

"Iedereen met een hoofddoek tekent een terugkeercontract". Dixit Filip Dewinter. Of toch weer niet, want het is een boutade. Het 70-punten plan was ook een boutade zeker ? En de weigering om de holocaust te veroordelen dat was ook een boutade. Allemaal boutades. Voor de fans van het eerste uur zijn de uitspraken gemeend, voor de rest van de wereld zijn het boutades. Wat denken die mannen van het Vlaams Belang eigenlijk dat we zijn ? Simpele kiekens ? En dan de zaak Remmery. Ik dacht nog "die van het Blok gaan zo slim zijn van zich te distantiëren van die actie en verder heel hard te zwijgen want winst kunnen ze daar niet uit halen". Maar neen, Dewinter kon zijn grote mond weer niet houden en maakte misbaar alom omdat het arme mens met haar hoofddoek op bij de koning ontvangen werd. Què ? Hoe kleinzielig kan je zijn zeg ?

Je kan het natuurlijk ook zo zeggen :

Vlaams Belang blijft verveeld met de zaak-Remmery. De dreigbrieven aan het adres van zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse en zijn werkneemster Naïma Amzil noopte de partij tot een acute bijsturing van haar standpunt over hoofddoeken (DS 9 maart). Stond de hoofddoek eerst gelijk aan een verplichte terugkeer, tegenwoordig reduceert Vlaams Belang het dragen ervan tot een privékwestie. Enkel voor het onderwijs en het openbaar ambt pleit de partij, net zoals de federale minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael (VLD), voor een absoluut verbod.

In een persoonlijke bijdrage aan de partijwebstek ontkent voorzitter Frank Vanhecke opnieuw dat er van een bocht sprake is, waarbij hij gemakshalve vergeet dat Filip Dewinter pas vanaf deze week het ,,officiële standpunt'', dat ook nog maar een week oud was, overneemt. Interessanter is evenwel de manier waarop de voorzitter zijn frustratie over de media-aandacht voor Remmery de vrije loop laat. ,,Onze tegenstanders weten niet meer van welk hout pijlen te maken. In die zin komt de zaak-Remmery als een godsgeschenk uit de hemel vallen.''

Vanhecke heeft het knap moeilijk met de petitiecampagne die de middenstandsorganisatie Unizo ten voordele van Vannieuwenhuyse en Amzil organiseerde. Dat de bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, bij Amzil op bezoek ging, kan er bij hem niet in. Om nog maar te zwijgen over de ontvangst die het tweetal in januari bij koning Albert te beurt viel.

Bron : de Standaard

20:57 Gepost door The Insane | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.