14-01-04

Gezeur over hoofddoeken

"Als het regent in Parijs dan druppelt het in Brussel". Lang geleden dat een uitdrukking nog zo van toepassing was. Terwijl het in wezen geen mens interesseert, zijn een paar politieke onverlaten erin geslaagd dit toch maar weer hoog op de agenda te plaatsen.

Waarom dragen die allochtone meisjes een hoofddoek ? Ik kan me de volgende redenen voorstellen.
1) Omdat hun geloof dit voorschrijft en omdat ze dat zelf willen
2) Omdat ze moeten van hun familie
3) Omdat ze in hun pubertijd zitten en ze dit beschouwen als contesterend gedrag
4) Omdat het cool is
5) Omdat ze anders lastig gevallen worden

Deze redenen zijn conflicterend en je kan daar niet zomaar een wet voor gaan uitvaardigen als je het mij vraagt. Laat de mensen 'op het terrein' dit zelf beslissen. De leerkrachten en de directie van een school bijvoorbeeld moeten maar beslissen hoe ze dit aanpakken. Met wat tact en gezond verstand kom je in de praktijk al heel ver. Anderzijds moeten de meisjes die ertoe gedwongen worden ook de kans krijgen om zelf een keuze te maken natuurlijk, maar dat is al een veel moeilijkere kwestie Of je dit met een wet zomaar even 'oplost' ? Tenslotte is het zonder twijfel onaanvaardbaar dat moslimvrouwen zich verplicht voelen een doek te dragen uit angst voor groepjes moslimjongeren die hen lastigvallen. En daar kan de overheid WEL optreden, maar door te handelen (en dat 'handelen' mag best wat breder opgevat worden dan alleen maar repressie) en niet door een wetje uit te vaardigen (wetten uitvaardigen is een makkie, zorgen dat ze worden nageleefd is een andere kwestie).

In België zijn er 250.000 moslims waarvan de helft praktiserend. 't Zit hier dus echt niet vol met fundamentalisten hè. Ik bedoel maar, de helft beoefent zijn geloof nog niet eens. Trouwens, vraag eens aan "een gewone mens op de straat" hoeveel moslims er zijn in België (of hoeveel allochtonen) ? Je krijgt overschattingen waarvan je achterover slaat. Wat me wel blauw ergert is dat er tussen die 250.000 een paar groepjes jonge gasten zitten die het imago van de rest ernstig schade toebrengt door hetzij vrouwen lastig te vallen en uit te schelden, hetzij door in een dure BMW rond te scheuren die ze op een normale manier onmogelijk konden betalen. En dat zien de mensen. Kortom, zoals gewoonlijk draait het allemaal om perceptie.

12:14 Gepost door The Insane | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

nou moe Zware thema's tegenwoordig op je blogje. :)
Weet 1 ding : vroeger op school mochten we ons nie optutten en moesten we een soort van uniform dragen... Iedereen gelijk, was toen de drijfveer. Dus waarom ook geen hoofddoeken verbieden ? (weet wel niet in hoeverre de hoofddoek door het moslimgeloof opgelegd wordt)

Gepost door: leentje | 14-01-04

Waarom? Waarom hoofddoeken verbieden in naam van de gelijkheid? Dan moeten we ook terug uniformen verplichten op school zou ik zeggen maar daar is helemaal geen discussie over, ik denk dus dat het met die drang naar gelijkheid nogal meevalt.

Gepost door: Rik | 14-01-04

Alleman gelijk voor de wet Vroeger moesten in ieder openbaar gebouw een kruisbeeld en het koningspaar hangen, het kruisbeeld is eruit gebonjourd, nu begint men aan het komingspaar en dan vind ik het terecht dat de hoofddoek als teken van een geloof verboden wordt in openbare gebouwen en instellingen, allemaal gelijk voor de wet.

Gepost door: Baert Leon | 30-05-07

De commentaren zijn gesloten.