12-01-04

Vreemdelingen : “Als we wat meer met onszelf en elkaar zouden lachen, dan zouden er al veel problemen opgelost zijn.''

Zowat een jaar geleden las ik in de standaard een artikel van Tom Naegels, die zich naar aanleiding van de eindejaarsconference van Geert Hoste de vraag stelde of dat nu mocht "lachen met allochtonen". Ik vond zijn analyse schitterend en heb (een stuk van) het artikel toen bewaard. Nog steeds actueel, als je het mij vraagt :

“Als we wat meer met onszelf en elkaar zouden lachen, dan zouden er al veel problemen opgelost zijn.''

Maar dat is nu net het punt! We lachen niet met onszelf en met elkaar! Wij lachen met hen. En soms lachen wij met onszelf. En soms doen wij alsof wij hen zijn, die met ons lachen. Of zij lachen of niet, en met wie, dat weten we niet. Ze doen gewoon niet mee met de integratiebevorderende lolbroekerij. In alle … gevallen gaat het om blanke westerlingen, die in de plaats van de allochtonen beslissen dat zij met zichzelf moeten lachen, met welke moppen, en wie die moppen mag vertellen. Lach je niet mee, dan ben je een integristische zuurpruim. Geef toe, het is een merkwaardige vorm van opgelegde zelfspot.

Vroeger, in de tijd van de political correctness, hadden migranten geen rechten, maar ze werden ook niet uitgelachen. Nu, in de tijd van het vrije debat zonder vooroordelen, hebben ze nog steeds geen rechten, maar worden ze door iedereen uitgelachen. Een hele verbetering.

Als een samenleving door racisme aangetast is, dan heeft dat een pak kwalijke gevolgen. Voor de migranten betekent het dat ze geen degelijk onderwijs, geen degelijk werk en geen degelijke huisvesting vinden. Bij ons, de autochtonen, zorgt het voor een zekere gêne, een terughoudendheid om bepaalde grappen te vertellen of bepaalde onderwerpen aan te snijden. Van dat laatste zijn we ons in een recordtempo aan het ontdoen. Van het eerste maken we vreemd genoeg iets minder werk. Dus verschijnen er nog steeds nauwelijks allochtonen op televisie. Dus vinden ze nog steeds geen school voor hun kinderen, geen baan op hun niveau, en geen huis in de buurt waar ze willen wonen. Maar wij, de Vlamingen, mogen alvast weer ongegeneerd lachen. Onze vrijheid van meningsuiting is hersteld. Een hele verbetering.

Tom Naegels

11:14 Gepost door The Insane | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

lachen ... Tuurlijk mag je daar mee lachen. Met mij lachen ze ook !!! (hier in Nl)

Gepost door: leentje | 12-01-04

Lachen Niet alleen in NL Leen...............

Gepost door: Rik | 12-01-04

lachen Ik lach met alles en durf heel cynisch uit de hoek komen. Alleen... jij hebt een job hè ? Wel, als allochtoon mag je het zowat vergeten, ook al ben je bekwaam en heb je voldoende gestudeerd, heel vaak krijg je gewoon geen kans en dat is de keiharde realiteit. Dus ik copiëer het nogmaals :

Vroeger, in de tijd van de political correctness, hadden migranten geen rechten, maar ze werden ook niet uitgelachen. Nu, in de tijd van het vrije debat zonder vooroordelen, hebben ze nog steeds geen rechten, maar worden ze door iedereen uitgelachen. Een hele verbetering.

Gepost door: the insane | 12-01-04

De commentaren zijn gesloten.