15-11-03

Verdubbel de prijs van de sigaretten !

Hoe zorgen we ervoor dat er minder mensen beginnen met roken en dat rokers stoppen ? Door de prijs systematisch op te drijven ! Ik heb het altijd al gedacht en nu blijkt het ook uit de Franse situatie waar men de prijs van tabak het voorbije jaar systematisch heeft verhoogd.

PARIJS - Voor een grote meerderheid van de Fransen is de prijs van een pakje sigaretten de belangrijkste reden om met roken te stoppen, zo blijkt uit een peiling van het Franse nationaal instituut voor preventie en gezondheidseducatie (INPES). De resultaten zijn gepubliceerd in Aujourd'hui/Le Parisien.

De prijs is een belangrijker motivatie om te stoppen met roken dan de angst om ziek te worden. 66,8 procent van de ondervraagden haalt de tabaksprijs aan als reden om het roken te laten, gezondheidsoverwegingen zijn pas voor 47 een argument.

In een vergelijkbare meting in 1999 kwam de prijs nog op de vierde plaats.


Bron : de Standaard

Voila, ik heb gesproken. Alle rokers mogen zich nu boos maken en reageren :-)

22:05 Gepost door The Insane | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Protest ! Discriminatie ! De rokers mogen wéér meer dan ikke !

Ik wil mij óók boos maken en reageren !

Gepost door: ms | 15-11-03

hoezo discriminatie Je mág je boos maken en je mág reageren. Je kan bijvoorbeeld reageren dat ik gelijk heb en je boos maken dat onze politici liever een potje "filibusteren" dan wetten te stemmen om de prijs van de tabak te verhogen. :-)

Gepost door: the insane | 15-11-03

Ook niet-roker maar ... ... heb toch een mening :-). De prijs opdrijven blijkt efficient, maar als je een bepaalde limiet zal overschrijden, dan werk je de illegale handel in de hand. Kijk naar die Fransen en die Britten die hun voorraad in ons belgenlandje komen opslaan. Feit is dat je de die-hardrokers niet tot stoppen zal aanzetten met prijsstijgingen alleen. Er moeten alternatieven aangeboden worden om de 'moeilijke dagen' door te komen zonder opnieuw naar een kankerstokje te grijpen. Die alternatieven moeten goed betaalbaar blijven en, vanzelfsprekend, niet schadelijk voor de gezondheid zijn. Ook de shockerende foto's moeten hardnekking blijven verspreid worden. Alleen al de fun-box toonde aan dat ze de rokers niet onberoerd laten. De foto's brengen een soort spanning teweeg bij rokers. Ze roepen een negatief aspect van het zelfbeeld (namelijk ik rook en dat hoort eigenlijk niet) op in het bewustzijn ...

Gepost door: JaNuaR | 15-11-03

Enkele aanvullingen Aangezien ik ik ben en ik graag andere mensen verbeter zou ik toch nog enkele aanvullingen willen doen.

Ten eerste voor JaNuaR: de EC heeft Engeland en Spanje nog pas aangemaand om de "tabakstoeristen" met rust te laten, aangezien het doorgaans particulieren zijn die die sigaretten slechts kopen voor hunzelf en eventuel familie en vrienden, het winstbejag is dus niet zo groot. In andere landen werkt het de illegaliteit meer in de hand, vooral Italië met zijn lange grens en dicht bij Oost-Europa waar soms al wat meer mogelijk is voor de maffia dan bij ons. Daar worden sigaretten namelijk massaal met speedboten ingevoerd door de maffia. Als de prijs in Engeland, Spanje en andere landen nog zal stijgen zullen die landen uiteraard ook aantrekkelijker worden voor de georganiseerde misdaad.

Ten tweede wil ik Insane nog even verbeteren: prijsstijgingen helpen maar niet altijd, uit studies is namelijk gebleken dat een prijsstijging helpt als het ineens een grote prijsstijging is (in Frankrijk was het dus een relatief grote prijsstijging), omdat er dan meer een schokeffecht speelt. Als men die prijs even veel laat stijgen maar in kleinere etappes zal het effect veel minder zijn, dan ligt het "stop-percentage" doorgaans onder de 5% voor alle etappes van de prijsstijging samen.

Gepost door: Rik | 16-11-03

OK in heel Europa dan Als het zo zit, dan kunnen we best de prijs van tabak in heel Europa ineens verdubbelen.

En laten we er dan maar alvast onmiddellijk mee beginnen net zoals de Fransen en de Engelsen.


Gepost door: the insane | 16-11-03

Wa ne zever. De -16 jarigen mogen roken maar ze mogen geen sigaretten kopen! Prijs van sigaretten verhogen in een klein land als België, zal leiden tot winstgevende handeltjes in luxemburgse of andere sigaretten (België is Frankrijk niet). Als ze het toch zo goed menen met de gezondheid van de bevolking waarom verbieden ze de sigaret dan niet, nee dat gaat niet want ze kunnen de inkomsten niet missen. (2150.000.000 Euro in 2003)

Gepost door: Smokey and the bandit | 01-12-04

zever. Roken is je eigen keuze, daar hoeft men zich niet mee te moeien. Wie wil roken, rookt gewoon. De prijzen zijn al duur genoeg.

Gepost door: Jurgen | 26-02-08

hoe stom is da niej, iedereen doe't toch wa hij wil,
als je nu wilt roken dan doee je da toch gewoon
ze zouden hun is wa meer moeten bezighouden met diee mensen die kinderen enzoo verkrachten, want die komen toch vlug vrij, en wij rokers worden aanzien als een misdadiger,

laat iedereen toch gewoon zijn gang gaan

Gepost door: Posterr | 05-05-10

De commentaren zijn gesloten.