03-11-03

Sudietoelagen belanden blijkbaar systematisch niet bij mensen die ze nodig hebben ?

Vandaag staat er een lezersbrief in de standaard met het verhaal van de studietoelagen in België :

Het verhaal is bekend: wie een bvba-structuur opzet, maakt flink veel kans op een beurs. Wie in loondienst aan de bak komt, mag dat op zijn buik schrijven.

Dat ondervind ik recent ook zelf aan den lijve. Als alleenstaande met regentenwedde, twee kinderen ten laste (één hoger, één middelbaar onderwijs) en geen eigenaar van onroerend goed, hoef ik op een studietoelage niet te rekenen omdat ik als leraar te veel verdien.

Ik had het kunnen weten. Beurzen zijn er voor de kinderen van tandartsen, advocaten, landbouwers, bakkers en slagers. Die keren zichzelf via hun bvba een minimumloon uit, ze huren een villa die tot het patrimonium van de bvba behoort (waardoor ze de KI-norm ontlopen) en rijden met twee geleasde auto's, ook op kosten van de zaak. Dat kan niemand hun kwalijk nemen: de wetgeving biedt er ruimschoots de gelegenheid voor.


Als een alleenstaande met twee kinderen ten laste die in het onderwijs staat geen recht heeft op studietoelagen, schaf het systeem dan maar af, dan heeft het geen zin meer. Zo riant kan een regentenwedde toch niet zijn zeker ? Dit zou het schoolvoorbeeld moeten zijn van iemand die er net wel recht op heeft.

Is dit het beste wat de Belgische politiek na al die tientallen jaren van CVP, VLD en SP bestuur heeft kunnen waarmaken op dit gebied ? Kan iemand Vanderpoorten aub een stamp onder haar gat geven zodat ze hieraan begint ? Als ze nog een prioriteit zoekt, hier is er één.

10:45 Gepost door The Insane | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.