22-10-03

Die ochtend op het fietspad

Het was vrijdag zeventien oktober, toen ik in alle vroegte stilletjes het appartement verliet. Stilletjes, om de nu 10 weken oude Pieter niet uit zijn vredige slaap te wekken. De ijzige koude van de nacht blies in mijn gezicht terwijl ik me per fiets over de Hasseltse fietspaden naar mijn werk begaf. Na het oversteken van de brug over het Kanaal, leidde het fietspad me weg van de aankomende verkeersdrukte langs de Demer, omringd door het groen. Om half acht arriveerde ik aan de verkeerlichten waar het afgelegen fietspad de Elfde Liniestraat kruiste en daar zag ik ze staan met zijn vieren, de behoeders van de chaos, de veilige rots in de branding, de mannen van de macht, kortom de lokale politie. "Insane" zei ik tegen mezelf, "duw op het knopje" en wacht braafjes tot het groen wordt". Ik was amper aan de overkant of één van de agenten vroeg of ik even aan de kant wilde komen. Me nog steeds van geen kwaad bewust, stapte ik af. "Uw licht brandt niet". En ja hoor, the insane was in ernstige overtreding met de wet. Terwijl de inspecteur de gegevens van mijn identiteitskaart noteerde, probeerde ik nog (toevallig naar waarheid, maar echt relevant is dat niet) op te werpen dat ik uitzonderlijk vroeger vertrokken was, maar terwijl mijn woorden vervlogen in de kille ochtendlucht, zag ik het nutteloze van mijn poging in. "Erkent u de overtreding ?" vroeg de inspecteur nadat hij de nodige gegevens had genoteerd. Als er iets is waar ik een hekel aan heb, dan zijn het mensen die glashard ontkennen dat ze iets gedaan hebben (zelfs nog terwijl ze naar de video kijken die het tegendeel aantoont) dus gaf ik simpelweg toe en plaatste mijn handtekening. Na het vervullen van de formaliteiten ging ik mijns weegs (de dynamo had ik een stuk eerder al - als teken van goede wil - aangezet).

Tot zover wat er gebeurde, nu even fictief (ik zeg het er voor de zekerheid maar bij, je weet maar nooit). Nu ja fictief...

Terwijl de inspecteur ijverig deze zware overtreding (niet sarcastisch bedoeld, dit is zo volgens het verkeersreglement) noteerde, werd enkele blokken verder een oud vrouwtje beroofd van haar handtas en knalde een chauffeur door het rode licht, reed een voetganger aan en pleegde vluchtmisdrijf. Aan de andere kant van de stad sloot een inbreker de achterdeur van zijn met andermans spul volgeladen cammionette en loosde een propere Vlaming zijn vuil op een afgelegen weide. Elders in de wereld gaf de directeur van de Mossad zijn speciale team de opdracht een een vervelende Palestijn te liquideren en in Irak werd er een aanslag gepleegd waarbij twee militairen en zes onschuldige burgers om het leven kwamen.

Maar terug naar de realiteit van vandaag. En die bestaat uit een brief van Pro Justitia. Klinkt prachtig, nietwaar, 'Pro Justitia'. Daarin staat te lezen dat ik in overtreding was met art 30.3.1° K.B. 01/12/75 om "Als bestuurder van een bereden rijwiel, tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, op een openbare plaats te hebben gereden zonder vooraan een wit of geel licht te gebruiken". Daarna volgt dezelfde tekst nog eens maar dan voor een rood achterlicht. In Beschaafd Nederlands : ik fietste tijdens de schemering zonder licht.

Enig opzoekingswerk op het internet leert me dat dit me waarschijnlijk 5600 frank gaat kosten (ja, de Euro is nog steeds niet aan me besteed als ik wil weten hoeveel iets nu werkelijk kost).

Het geld (of een deel ervan) dat ik uitspaarde door met de auto naar het werk te gaan, ben ik bij deze ook alweer kwijt. Het zou flauw zijn om te zeggen dat ik voortaan dan maar met de auto zal gaan.... maar ik ben vandaag wel met de auto gegaan (grijns).

Toevoeging 24/10/2003 : Omdat sommige mensen het blijkbaar niet snappen even erop wijzen dat ik het feit dat ik een boete 'verdien' niet in twijfel trek. De wet is de wet, is het niet ? Ik stel me wel vragen bij dat belachelijke bedrag.

20:46 Gepost door The Insane | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

verzuurd Weer zo'n verzuurde opmerking van u. Ik heb zelf ook al eens zo'n boete gehad en vond dat ook niet fijn, maar het is een feit dat het veiliger is voor uzelf en voor anderen dat dat lampke wel brandt. Daarom hebben we daar een regeltje voor gemaakt. Dat er voor de rest in Vlaanderen en elders ergere dingen gebeuren doet daar niets aan af. En om daarom met de auto te gaan zou maar een heel erg achterlijke manier van wraak zijn vind ik.

Gepost door: rik | 23-10-03

Beter lezen misschien Je moet wel lezen, ik trek nergens in twijfel dat ik in fout was
hooguit drijf ik er wat de spot mee dat dingen misschien wat uit verhouding zijn. In de laatste zin herhaal je wat ik zelf al zeg, beetje overbodig lijkt me zo....

Gepost door: the insane | 23-10-03

Hoe een fiester terug in de auto te krijgen zodat hij meer geld in de staatskast brengt.... 5600 befkes is echt wel veel ja. Foi!!! Maar toch bedankt voor de waarschuwing, ik zal er int vervolg op letten dat ik da van mij in orde hou :-). Thanks for the warning Insane

Flavike

Gepost door: Flavike | 24-10-03

Grrrr.. Daar krijg ik het dus ook van op mijn systeem... ;-)
de wereld is één en al rotzooi..
diefstallen, vandalisme.. overvallen.. moord... etc...
maar een licht van een fietske da per toeval eens nie functioneert..
daar steken ze dan hunne tijd in..
Oké.. verkeer moet veilig zijn.. maar zeg.. amai zunne..
moeten ze daar nu echt zo'n circus van maken ?????
en dan nog zo'n hoge boete.. schandalig !

PS ... enne.. nog iets.. je reactie op een bepaald blogje..
goe zunne.. zo denk ik er dus ook over ..
alleen.. ik kan de energie nie meer opbrengen om nog mijne tijd te spenderen aan een reactie op die blogjes.. want ze zijn zo kleingeestig.. dat ze nog nie eens snappen waarmee ze bezig zijn..

Groetties.. en tot de volgende ;-)
viviane

Gepost door: viviane | 24-10-03

2 jaar later mijn zoon 16 j heeft het zelfde meegemaakt. Op 08/12/2005
Voeten Eric was de inspecteur. onvergetlijke naam van een woeste inspecteur die alleen ; "ewel wat hebbn we nu" kon roepen naar mijn zoon op die bewuste morgen om 08.10uur !!! jawel hij was vergeten dat het al licht was die agent. maar wat doe ik eraan betalen zeker ? of klacht indienen voor onbeleefdheid bij comitee P

Gepost door: Hans | 20-12-05

De commentaren zijn gesloten.